Translate

понеделник, 31 януари 2011 г.

Хлебарката /cockroaches/ ?!?!

снимка - интернет
От всички биологични видове разпространени на планетата Земя - най голям е дял имат  насекомите. Те са най-много. Има ги почти навсякъде и в забързания град, и в природата. Хлебарките са насекоми, които съществуват повече от 320 млн. години благодарение на изключително голямата си приспособимост. Хлебарките са  вредители за хората.

Как започна всичко? -  реших, че съм преяла - точно като "бременна хлебарка". Така се появи и въпроса: "Кой умник е измислил израза "като бременна хлебарка" ?" - Той вероятно е мастит ентомолог, запознат с размножаването на всякакви насекоми и инсекти. По-интересно е защо този израз продължава да се използва! Хора, вие глупави ли сте? Да не очаквате хлебарките да са живораждащи! Само не ми казвайте, че после вероятно и кърмят ... Те са насекоми, нали -  значи снасят яйца.


Вероятно всеки е виждал хлебарка - ако не на живо - то поне то ТВ или на картинка?!  Виждал си, нали? И аз. Повечето хора ги е страх от хлебарките или поне ги е гнус, нали? И аз така!
Факт е, че заедно с хората в големите градове /и в малките/ живеят хлебарките. Някой да е чувал за хлебарки дето да са живели в полето или  в гората? - Аз не! Ако отидат там ще влязат бързо в хранителанта верига. Хлебарките са умни - решили са да живеят край най-лошия, най-тромавия, най-бавния, най-изобретателния хищник на планетата - човека. Те са смели герои, нали и много приличат на хората. Хлебарките са всеядни, също като хората. Те оцеляват - и ние също. Приспособяваме се.
 Хлебарките  - не са смели, не са красиви, но са нахални, живеят в група, превземат планетата /почти със същата скорост, като човека/ ...  И кой ги е кръстил хлебарки -  това от хляб ли идва? Отвратително е!

Днес се питам какво знаем за хлебарките и какво не

1. Колко вида хлебарки има? - Известни са повече от 3000 вида хлебарки, които живеят извън населените места. По-малко от 1 %  съжителства с хората.

2. Вярно ли е, че само те ще оцелеят при голяма радиация? - Много хора са чували, че след ядрена война, хлебарки ще бъде само живи същества да оцелеят. Въпреки, че това твърдение е широко прави, няма конкретни научни доказателства, за да го докаже. Въпреки това, съществуват научни доказателства, които предполагат, че хлебарки и други подобни насекоми са по-способни да издържат на радиация в сравнение с другите форми на живот. За пример хлебарки са много по-висока радиация от хората съпротива направя. Те могат да издържат до 15 пъти размера на радиация, че човек може, но в сравнение с други насекоми, те не са необичайно радиация, устойчиви.

3. Колко време живее една хлебарка? Хивотът на една хлебарка е от 100 дни до 2-3 години.
 Иначе хлебарките могат да живеят в продължение на около месец без храна и една седмица без вода. В действителност, без глава те могат да живеят в продължение на около една седмица. Единствената причина,  да умират без глава е, защото те не могат да консумират вода - устата им липсва. Интересното е, че хлебарките могат да живеят дори и за момент, ако сърцата им спрат. На всичкото отгоре те могат да живеят близо месец с откъсната глава, защото дишат чрез трахеи, чиито отвори са разположени от двете страни на тялото.

4. Как се размножават хлебарките? -с яйцa капсули.


P.S. В забързаният град, някъде между сивите палели,  две  пипала  те поздравяват.  Те  са на един от най-разпространените домашни любимци по света. Те не ревнуват, нямат претенции, нямат нужда от специални грижи, даже предпочита да не ги забелязват, не е досадни- като мухте и нямат нужда от разходки - те сами се справят  ...  тихо и незабележимо. Те са някъде там, дори да не ги виждаш.


Там са ... и аз им завиждам  ... за издържливостта и силата за живот, силата да оцелеят...
:)))











3 коментара:

  1. Ха-ха, изразът с "бременната хлебарка" е толкова популярен - изобщо не съм се замисляла, че не отговаря на действителността. Но ми беше интересно да прочета написаното, въпреки че не харесвам насекомите.

    Помниш ли онази вечер в панса, когато в стаята ми имаше стоножка-мутант + скорпион? :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Помня, помня ... много страшно беше :)

    ОтговорИзтриване
  3. Това наистина е най-издръжливото животно и вярвам, че ще ни надживеят! Като се замисля наистина биха били един прекрасен домашен любимец, сам се храни с остатъци, не трябва да го извеждаш, тих е, но пък разнася зарази и не е много миловиден и сладък като котенце или кученце :) Поне за мен! Въпреки всички плюсове предпочитам да не си ги отглеждам :)

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.