Translate

четвъртък, 27 декември 2018 г.

МОЕТО хранене СЛЕД хепатит А

Тук ще напиша за храната, която приемах в месеците след болничното лечение на прекаран хепатит А. Режимът на хранене ми бе предписан от доктор при изписването от болницата.
Първоначално следването на диетата ми беше стриктно, а по-късно (след 5-6 месеца) си позволявах и малки нарушения.
Пиша този пост, защото някой може да си вземе някоя от нахвърлените идеи и да си я преправи за себе си (според предписанията на инфекциониста  си). 

Идейки:

- изкиснато сирене, хляб и чай от билки;

- зелен фасул с картофи(с минимално количество лук и мазнина);

- всякакви варива спагети, кус-кус, макарони и др.(без яйца) със захар, сирене или захар и сирена, изварени домати;

- кифли с локум;

- ориз и спанак в тава или супа, но при нея в застройката има яйце, а се позволява по 1 яйце на седмица;

- ориз със зеленчуци;

- пилешка супа  без застройка -с размачкан варен картоф за плътност;

- маслини с ориз;

- риба на скара, но в минимални количества;

- бял ориз и таратор(без чесън);

- салати от домати и краставици;

- салата от печен хляб, домати и зехтин;

- печени картофи на фурна с минимално количество лук и мазнина;

- мляко с  ориз, а по-късно и мляко с грис;

- пиле с макарони  в тенджера;

- през по-късния период "циганска баница: и домат;
- постни пълнени чушки(ориз и зеленчуци);

- млечен грах сготвен с домати;

- грозде и други плодове;

- филия с мед;

- в по-късен момент авокадо със сол и  хляб;

- домашни компоти от праскови, дюли, череши, ябълки  и др.;

- прясно зеле на манджа;

- телешки кюфтенца печени на фурна(аз не съм пробвала, защото не ям телешко); 

- чай от шипки, глухарче, много лайка, мента и мед.

Успех!