Translate

неделя, 17 април 2011 г.

Вън от СВЕТА НА ОСКАРИТЕ



Надявам се, че няма да  прозвучи като отрицание
на труда на хилядите хора заети 
в шоубизнеса в Америка.


Не беше съвсем скоро ....
28.02.2011 г. - наградите Оскар! Суетня и предавания на живо по цял свят с превод в ефир! Събитието на годината за филмовият свят - Времето за награди, похвали и достижения. Вероятно труден избор за жури и публика. Всичко е лъскаво, помпозно и натруфено. Рзамахът е голям  - трябва да се покаже, че се работи с  и за много пари! Ако няма толкова добри филми - то поне да има хубава обстановка и лъскави парцалки.

Обичате да гледат скъпи неща и да се прехласвате? Нищо ново! От незапомнени времена хората са обичали лъскавото. Човеците не са се променили много - продължават да имат същата слабост - златото. Всяка година се дават награди - златни, но дали всяка година се правят филми, които да заслужават ЗЛАТНИТЕ награди? Надявам се, че няма да  прозвучи като отрицание на труда на хилядите хора заети в шоубизнеса в Америка и по цял свят. Нямам желание  да отричам достиженята им. Те са впечатляващи!

Но мъката ми е от друго естество....

Съвсем скоро гледах няколко филма, които ме трогнаха повече от  тези,  рекламирани  за постиженията на годината от Холивуд. Факт е че филмите, които ми харесаха на са от тази година, но и от годината  от която са не са печелили Осакри. Този факт /за мен/ обезценява стойността на наградите, давани от Филмовата академия, но .... коя съм аз, за да споря!? Всички филми, които ще посоча по-долу са от Азия. Погледа, пространството, тишината, мига е в различно измерение в тези филми. Те и без награди са впечатляващи. Не са подресени под формата на класация.

И за да не съм голословна:

снимка - интернет

 1  - филми, които са ми направили голямо впечатление:


  • Един необичаен индийски филм. Water / Вода (2005)/117 минути / Филмът е  е част от трилогията Вода, Земя и Огън на канадската режисьорка от индийски произход Дипа Мехта.  
  • Може ли дете да стане вдовица? В някои страни все още може. История е за едно 7 годишно момиченце  - история номиниран за Оскар и продължава да ми е чудно,  защо не го е получила?  В Индия филмът е забранен. 


  • Следващият филм, който ме впечатли е от  171 минути, направени от  Китай и Хонконг.Farewell My Concubine / Сбогом, спътнице моя (1993)   - Историята на китайска оперна трупа в Пекин преди, по време и след японската окупация. Малко момче е "подарено" от майка си на трупата. Филма е носител на наградата "Златна палма" на кино фестивала в Кан.
Факт е, че имам  слабост към Южна Корея - вероятно и ми личи. 
  • The King and the Clown  (2005)- /128 минути/  Двама клоуни, биват арестувани заради тяхно представление, осмиващо краля. Заплашва ги сигурна екзекуция, като единстеният шанс да спасят живота си е да накарат краля да се разсмее.

Друг филм от Южна Корея, който ми е любим е:

 

/И Ким Ки-Дук е от Южна Корея/

"Любов, бягство, отчуждение, бунт, самота – има ли изход?"

Ким Ки-Дук
Всичко което е направил ми харесва. 
Ако името Ким Ки-Дук не ви говори нищо - лошо!! 
Няма да описвам нито 1 от филмите на този режисьор. 
Няма да затварям лентите му в думи - той не го прави. 
Само мога да оставя грешни впечатления. 
Филмите му са космос!
 

- 1996 г. Crocodile   - /нa линкa има информация и връзки за субтитрите и филма/.

 - 2001 г. Лошо момче //Nabbeun namja  - 101 минути 

- 2003 г. Spring Summer Fall Winter... and Spring / Пролет Лято Есен Зима... и Пролет 103 минути 

- 2004 г. 3 - Iron / Стик номер три / Bin jib - вълшебен филм

 "... предпочитам отговора на Ки Дук. Изход има, даже не един. Тайната на живота е да излезеш от него жив. Има начини и начини, а има и други начини. Дали е така? Отговорът е оставен на зрителя." 

- 2005 г. Hwal / The Bow / Лъкът (2005)



... и  още  много  - Wild Animals, Birdcage Inn; The Isle; Real Fiction; Address Unknown (2001 film); The Coast Guard (film); Samaritan Girl; Time (film);  Breath (2007 film);  Dream (film)



И след толкова заглавия се питам - защо още пиша?!? Отивам да се потопя във вълшебството.

 


2 коментара:

  1. Имам чувството че гледаш само азиатско кино !

    ОтговорИзтриване
  2. Това е последният свят, който открих- Азия. Мирис, звук, картини, истории и вкус - установих, че не знам много неща. До европейското и американско кино човек има сравнително лесен достъп. Следователно е изгледал повечето от забележителните заглавия. Изненадата често липсва - това е един познат свят. Гледаш началото и сам можеш да довършиш някои от историите. :) Един ден откриваш, че има филми, които могат да променят зрителя. Те оставят отпечатък върху съзнанието ти и те човъркат отвътре. Карат да си задаваш въпроси, да мислиш за филма дни след като си го изгледал ...
    Избрах тези заглавия на произволен принцип - в главата ми има още.
    Сега си давам сметка, че избора на филми включва доста брутални ленти, но ... това е моя избор в дадения момент.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.