Translate

събота, 19 ноември 2011 г.

Объркан сън


Жената се събуди. Цялата лепнеше и още беше разстроена и развълнувана от съня. Внимателно се изправи, за да не събуди внучката си. Детето се размърда и отвори любопитно очи. Впери буден поглед в баба си и я попита:
- Ти сънува пак, нали? - и се усмихна, подкупващо широко.
- Да. Сега спи. Още е рано да ставаш - студено е! Изчакай да затопля стаята.
- Бабо, разкажи ми моля те!  Няма да ставам. Обещавам! Ти, само ми разкажи. Моля те! МОооооллллляяяяя теееее!!!! Баааабббооооо!!!!Разкажи ми!!!
-После, после ще ти разкажа- сега спи.
-Не ми се спи. Разкажи  ми!
- Сънувах сън ...за миналото, настоящето и бъдещето ...-  въздъхна бабата и започна да разказва
- В началото на живот си всеки е в равното и защитено поле - то те пази от бури и неволи, дава ти защита, позволява на слънцето да те погали с любовта си, за да израснеш. Да станеш голям и силен човек се иска много! Когато натрупаш сили започваш да разбираш, че пред теб има върхове за покоряване, задачи, амбиции, стремежи, предизвикателства ... Откриваш, че върховете се изкачват по-лесно и по-добре в група - това са приятелите ти. После разбираш, че по пътя ти към върха си ги загубил  - един по един ... всеки е изкачил своя връх,  а после е открил своята пропаст пред себе си ... тогава нямаш избор  или продължаваш напред, или оставаш сам по средата на нищото.  
На върха - там,  е самотно, студено и ветровито - бързо  се изморяваш и лесно пропадаш. Ако не е вятъра, то мъглите и заблудите ще те съборят ... лесно се пада и колкото е по-висок твоя връх, толкова по-трудно ще се изправиш и ще продължиш напред. Живота е като планини с много и назъбени върхове. За всеки успех имаш преодоляна височина, а за по-големите - връх... а след върхът -пропаст...
Трябва да запомниш, че хората, с които крачиш са най-важното в живота! Тези, които срещаш - уважавай! Те също са пораснали в полето и  преследват своите върхове. Може да говорите на различни езици, да харесвате различни неща, да виждате света по различен начин, да изглеждате различно, но не забравяй, че и те са деца на равнината... също - както и ти.. Иначе ще паднеш и ... - не може да не им вярваш! Няма нужда да се доказваш на хората - те са там и ако ти вярват - ще сте заедно за дълго. Пътищата се разделят, когато хората не се слушат, когато се огорчават  и не се разбират. Слушай ги! "Винаги има по малко истина зад всяко -"шегувам се". По малко знание зад всяко -"не знам". По малко емоция зад всяко -"не ми пука". И по малко болка зад всяко -"всичко е наред"!" Слушай хората, не с думите, които ти казват, а с очите им - те не лъжат ... там е отразена душата им. Обичай ги и им го казвай - иначе ще ти бъде самотно и тъжно, а може и да съжаляваш. Това сънувах ... А! Малката рожба е заспала! - бабата се усмихна и със скърцане, стана от кревата. Внимаваше - не искаше да събуди детето.Отиде до прозореца и се вгледа в ниското. Там, скрита от бурите,се беше ширнала мъгливата равнина.

8 коментара:

  1. Прекрасно написано! Човек наистина трябва да уважава и цени хората около себе си, а не да ги приема за даденост. Разказа ми напомня на една мъдрост, нещо такова беше: Внимавай как се отнасяш с хората, които срещаш докато се изкачваш, защото на слизане може пак до ги срещниш. И има нещо много вярно в това, защото доста хора стигнали до върха остават сами и тогава откриват своята пропаст, както казваш.

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна публикация. Продължавай в същия дух!

    ОтговорИзтриване
  3. Много красив и интересен разказ. Всеки сънува щом заспи, но не всеки помни своят сън, затова някои казват, че не са сънували, но всъщност просто не помнят.В началото на своя живот всеки е в равното и защитено поле така е съгласна съм, то те пази от бури и неволи, дава ти защита, позволява на слънцето да те погали с любовта си, за да израснеш. Да станеш голям и силен човек се иска много!Не е никак лесно да израснеш и то стойностен човек с някакви надежди и амбиции за своето бъдеще.За жалост понякога е така...налага се да стигнеш до дъното, за да преоткриеш себе си и да започнеш от начало, но тогава си много по силен и могъщ.

    ОтговорИзтриване
  4. Вярно е, че изкачвайки своя връх губиш спътниците си и че всеки си има свои върхове за изкачване. Много добро сравнение! Вятно е и това, че колкото по-големи са амбициите ни - върховете, които ни очакват - толкова по-силна е болката, когато губим някой до нас по пътя си. За това е наистина е важно да оценяваме, обичаме и почитаме хората, които изминават целия път или част от него с нас. Но от друга страна това е урок, който всеки научава, когато изгуби някой и е вече късно. Въпроса не е да се съжалява, а да се продължи напред, но с повече разум, любов и уважение към следващите спътници в живота ни.

    ОтговорИзтриване
  5. Напълно съм съгласна, че в началото на живот си всеки е в равното и защитено поле - то те пази от бури и неволи, дава ти защита, позволява на слънцето да те погали с любовта си, за да израснеш. Да станеш голям и силен човек се иска много! Когато натрупаш сили започваш да разбираш, че пред теб има върхове за покоряване, задачи, амбиции, стремежи, предизвикателства.Когато се научим да слушаме хората, не с думите, които ти казват, а с очите им - те не лъжат, ще можем да видим, кои са приятелите ни и кои ни мислят доброто.Статията емного добре написана,поздравления.Дано често споделяте с нас.

    ОтговорИзтриване
  6. Това изречение "Сънувах сън ...за миналото, настоящето и бъдещето ...- въздъхна бабата и започна да разказва."Е много силно и красиво, още веднага те грабва историята и ти се иска да я прочетеш.Наистина трябва да запомниш, че хората, с които крачиш са най-важното в живота. Тези, които срещаш , трябва да уважавай. Те също са пораснали в полето и преследват своите върхове. Може да говорите на различни езици, да харесвате различни неща, да виждате света по различен начин, да изглеждате различно, но не забравяй, че и те са деца на равнината, както хубаво пишеш в своят разказ. От доста време не бях попадала на нещо така истинско и стойностно и ще се радвам често да пишете и споделяте с нас.

    ОтговорИзтриване
  7. Много красиво и силно написано....." Няма нужда да се доказваш на хората - те са там и ако ти вярват - ще сте заедно за дълго. Пътищата се разделят, когато хората не се слушат, когато се огорчават и не се разбират. Слушай ги! Винаги има по малко истина зад всяко -"шегувам се". По малко знание зад всяко -"не знам". По малко емоция зад всяко -"не ми пука". И по малко болка зад всяко -"всичко е наред"! Слушай хората, не с думите, които ти казват, а с очите им - те не лъжат" Очите няма как да излъжат , потях можеш да прочетеш всичко, колкото и да е добър даден човек като актъор не може да измами и очите си.

    ОтговорИзтриване
  8. Така е, за да станеш голям и силен човек се иска много. " Когато натрупаш сили започваш да разбираш, че пред теб има върхове за покоряване, задачи, амбиции, стремежи, предизвикателства,откриваш, че върховете се изкачват по-лесно и по-добре в група - това са приятелите ти. После разбираш, че по пътя ти към върха си ги загубил - един по един, всеки е изкачил своя връх, а после е открил своята пропаст пред себе си ,тогава нямаш избор или продължаваш напред, или оставаш сам по средата на нищото. " тази извадка от текста е много силна и малко тъжна, знаейки че е истина, в даден момент може да останеш сам, затова приятелите и семейството са на първо място преди всичко и всеки.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.